2012. január 17., kedd

Esélytelen és drága felsőoktatás

Kunhalmi Ágnes elmondta: nem igaz, hogy túl sok a diplomás - Magyarországon a 25 és 64 év közöttiek ötödének van csak felsőfokú végzettsége -, és az sem, hogy a diploma ne segítené az elhelyezkedést.

Az MSZP szerint aggályos, hogy egy hónappal a felsőoktatási jelentkezési határidő letelte előtt a továbbtanulni vágyó fiatalok nem tudják, hogy ha állami finanszírozású képzésre veszik fel őket, milyen feltételekkel köthetnek tanulmányi szerződést az intézménnyel, ellenkező esetben pedig mekkora tandíjra számíthatnak, mindez pedig bizonytalanságot okoz az érettségizőknél.

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány csak január végére ígéri, hogy a tanulmányi szerződésekkel kapcsolatos részleteket nyilvánosságra hozza, ahogyan az sem ismert még, a csökkenő keretszámokat hogyan osztják el az egyes egyetemek, főiskolák között. Lehetséges - tette hozzá -, hogy például a gazdasági- és jogászképzésben több intézmény egyáltalán nem hirdethet meg államilag támogatott hallgatói helyeket, így végzős középiskolások azzal szembesülhetnek, hogy az intézményben, ahová évek óta jelentkezni készülnek, csak több százezer forintos tandíjért tanulhatnak.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy amíg a Magyar Rektori Konferencia állásfoglalása az állami finanszírozású felsőoktatási helyek legfeljebb 25 százalékos csökkentését tartotta elképzelhetőnek, a kormány egy év alatt 55-ről 33 ezerre, majdnem 40 százalékkal csökkenti a teljes egészében állami térítésű helyek számát. Véleménye szerint ez azt jelenti, hogy amíg a jómódú családok gyermekei előtt nyitva marad az ingyenes felsőoktatás lehetősége, az átlagos jövedelműeknek és a szegényeknek hitelt kell felvenniük a továbbtanuláshoz.


A kormány felsőoktatási politikáját bírálva Kunhalmi Ágnes elmondta: nem igaz, hogy túl sok a diplomás - Magyarországon a 25 és 64 év közöttiek ötödének van csak felsőfokú végzettsége -, és az sem, hogy a diploma ne segítené az elhelyezkedést, a 10,6 százalékos munkanélküliségi rátával szemben a diplomások mindössze 4 százalékának nincs állása.

Kivitelezhetetlennek tartotta azt is, hogy a családok az adócsökkentésből fizessék a növekvő képzési költségeket, mondván, hogy a 220 ezer forintnál kevesebbet kereső egy- és kétgyermekes családok havi jövedelme csökken, miközben a tandíjak mértéke számos szakon másfél-kétszeresére emelkedik.

Az MSZP keveseknek elérhető elitképzés helyett továbbra is azt szorgalmazza, hogy a felsőoktatás a társadalmi felemelkedés lehetőségét jelentse - jelentette ki Kunhalmi Ágnes.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése