2012. január 18., szerda

Aranyos: A Societas a tagságát a közösségi politizálásra készíti fel

Ennek lényege, hogy a tagok részére olyan képzéseket indítunk, amelyek segítségével felkészülhetnek a közösségi politizálásra és betekintést nyerhetnek az önkormányzatok világába.

Aranyos Gábor a szervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke kapta meg a feladatot a Societas országos elnökségétől, hogy kidolgozza a 2012-es év képzési programjait a Societas Akadémia keretein belül. Az elnökségi ülésen elhangzottak a képzési terv részletei is.


Ennek lényege, hogy a tagok részére olyan képzéseket indítunk, amelyek segítségével felkészülhetnek a közösségi politizálásra és betekintést nyerhetnek az önkormányzatok világába. Útmutatást kaphatnak, hogyan bővíthetik a mozgalmat, hogyan lehet csapatot építeni, hogyan tudják a mozgalom céljait, programjait minél szélesebb körben megismertetni. Elsődleges célunk, hogy a képzések minden tag számára elérhetőek legyenek, hiszen a sikeres népképviselet alapjait az önkormányzatokban lehet a legjobban megtanulni.

Aranyos hozzátette, azért fontos a közösségi és lokális politizálás újbóli elsajátítása, mert 2011. év decemberében az Országgyűlés kormánypárti többsége elfogadta az új önkormányzati törvényt. A 2000 lelkesnél kisebb települések polgármesteri hivatalai megszűnnek és átalakul a megyék szerepe is. A jövőben területfejlesztési és területrendezési feladatokat fognak ellátni, ezzel együtt elveszítik intézményfenntartó szerepüket. A kórházakat, iskolákat, szociális intézményeket az állam veszi át, állami fenntartásba kerülnek. Az új törvénnyel kapcsolatban rengeteg a kérdés, egyes vélemények szerint veszélyben van az önkormányzatok függetlensége illetve több polgármester is hangot adott aggodalmának, mely szerint az újonnan elfogadott törvény sem garantálja az intézmények finanszírozását. Erre az új környezetre is fel kell készíteni a közösségi politikában aktív tagjainkat.

A Societas- Baloldali Ifjúsági Mozgalom január elején tartotta elnökségi ülését, ahol elfogadták a szervezet 2012. évi programtervét. Sass Szabolcs a Societas országos elnöke hangsúlyozta: a 2012-es évben a közösségeket teremtő programok kerülnek előtérbe. Ennek jegyében a Societas meghirdette a Baloldali Ifjúsági köröket. Arra szeretnék ösztönözni a baloldali fiatalokat, hogy hozzanak létre olyan közösségeket, amelyek önkéntes alapon szerveződnek.

A Societas- Baloldali Ifjúsági Mozgalom elnöksége várhatóan február végén fogadja el a végleges képzési tematikát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése